Hoe solide en betrouwbaar betonconstructies ook lijken, ze delen allemaal een gemeenschappelijke vijand: trekspanning. Na verloop van tijd, zal het betonoppervlak altijd kleine scheuren gaan vertonen. Betonreparatie is niet alleen kostbaar, maar ook problematisch. Bijvoorbeeld in ondergrondse of vochthoudende constructies. Je kunt  betonschade proberen te voorkomen door extra, niet-structurele wapening aan de constructie toe te voegen, maar ook dit is kostbaar en inefficiënt.

Practice-Engineering adviseert op gebied van zelfherstellend beton. Deze innovatie is ontwikkeld door de TU Delft en gebaseerd op de toevoeging van micro-organismen aan het betonmengsel en de scheuren hersteld. De micro-organismen (bacteriën) komen in actie wanneer er kleine scheurtjes ontstaan in het beton en vullen deze op met calciumcarbonaat (kalksteen). Het calcium-carbonaat dicht de scheur af, gaat lekkage tegen en beschermt de wapening tegen corrosie en weersinvloeden. Naast onderhoudsvriendelijk is zelfhelend beton ook bijzonder duurzaam: de bacteriën kunnen meer dan tweehonderd jaar in het beton overleven en dit alles wordt bewerkstelligd door enkel natuurlijke toevoegingen.

Practice-Engineering is nauw betrokken bij deze spectaculaire ontwikkeling die enorme kansen biedt voor het verduurzamen van toekomstige betonnen bouwwerken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zelfherstellend beton; neem dan contact met ons op.

Cracked-bioconcrete-after-healing